Ministrul Dumitru Budianschi a însoțit-o pe prim-ministra Natalia Gavrilița într-o vizită de lucru în Tokyo

Joi, 29/09/2022 - 14:40 |

În perioada 26 – 28 septembrie curent, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a însoțit-o pe Prim – ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, într-o vizită de lucru la Tokyo, unde au participat la funeraliile de stat ale fostului premier, Shinzo Abe.

Agenda vizitei a inclus întrevederea cu Premierul Japoniei, Fumio Kishida. Discuțiile s-au axat pe posibilitățile de extindere a relațiilor moldo-japoneze, fiind abordate și ultimele evoluții din regiune, precum și impactul lor asupra țării noastre, inclusiv prin prisma numărului mare de cetățeni ucraineni primiți de Republica Moldova.

De asemenea, oficialii au avut o întrevedere cu Președintele Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), Akihiko Tanaka. Discuția a vizat perspectivele de extindere a cooperării moldo-nipone și valorificarea oportunităților de implementare a potențialelor proiecte bilaterale, proiectele realizate cu sprijinul JICA în țara noastră, dar și cele în curs de implementare.

În cadrul acestei întrevederi, prim-ministra a solicitat finanțare adițională din partea guvernului nipon în contextul crizelor cauzate de războiul din Ucraina și necesității de susținere a familiilor și afacerilor din Moldova, în urma creșterii costurilor pentru resurse energetice și alte produse de prima necesitate.

La rândul său, Akihiko Tanaka a apreciat eforturile autorităților moldovene de modernizare a țării noastre și a reiterat suportul Japoniei pentru consolidarea economiei naționale și fortificarea securității energetice. 

Ministrul Budianschi a participat și la întrevederea cu Sam Mogi, președintele Comisiei pentru relații externe a Asociației Japoneze a Directorilor Corporativi (Keizai Doyukai) și alți membri ai organizației, în cadrul căreia s-a discutat despre oportunitățile investiționale și au făcut schimb de opinii privind situația economică globală și perspectivele pe termen mediu. 

O altă ședință la care a participat dl Budianschi este întrevederea dintre prim-ministra Natalia Gavrilița cu președintele Organizației Japoneze pentru Comerț Exterior (JETRO), Nabuhiko Sasaki. În timpul discuției, părțile au abordat subiecte ce țin de evoluția relațiilor economice dintre cele două state și au analizat oportunitățile de extindere a activităților comerciale, subliniind importanța investițiilor strategice pentru creșterea economiei și crearea locurilor de muncă bine plătite. 

Totodată, oficialii au avut o discuție cu Yoshio Sato, președintele Comisiei pentru Europa al Federației de afaceri din Japonia (Keidanren) și cu Akira Shimizo, consilier executiv al Hitachi, Ltd. Oficialii au făcut o analiză a situației economice curente și a potențialului de dezvoltare a relațiilor economice și de creștere a investițiilor nipone în țara noastră, în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE.