Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale Legea bugetului de stat Codul fiscal al Republicii Moldova Codul vamal al Republicii Moldova Legea contabilităţii Lege privind activitatea de audit

Instituţii subordonate

Republica Moldova va beneficia de asistenţă macrofinanciară din partea UE: negocierile acordului urmează să înceapă

12 Aprilie, 2017 - 15:29

În şedinţa de astăzi a cabinetului de miniştri a fost decisă iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară (AMF). Grupul de negociatori, condus de ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, va duce tratative cu Comisia Europeană ca finanţarea să fie alocată în termene cât mai restrânse şi în condiţii reciproc avantajoase.

Valoarea asistenţei macrofinanciare din partea UE se ridică la 100 mil. euro. Dintre acestea, circa 60 mil. euro urmează să fie furnizate sub formă de împrumut, alte 40 mil. euro – sub formă de grant. Suma aprobată va ajuta R. Moldova să facă faţă nevoilor în materie de finanţare, noua asistenţă fiind direcţionată în trei tranşe în 2017 şi 2018. Operaţiunea va contribui, prin urmare, la reducerea vulnerabilităţilor economice legate de balanţa de plăţi pe termen scurt şi de situaţia bugetară.

Plăţile în cadrul programului vor fi făcute în dependenţă de progresele de implementare a prevederilor memorandumului cu FMI şi de punerea în aplicare a condiţiilor de politică specifice care urmează să fie convenite între RM şi UE.

Anterior, în perioada 2010-2012, a fost pusă în aplicare cu succes o asistenţă macrofinanciară acordată ţării noastre în valoare de 90 mil. euro.

Pentru a intra în vigoare şi a permite efectuarea plăţilor, asistenţa financiară propusă de UE trebuie să fie adoptată de către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene.